Bizi takip edin!

EKONOMİ

Hem meslek öğreniyorlar hem de para kazanıyorlar

Kastamonu E Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan hükümlü ve tutuklular, cezaevinde açılan kurslarda hem meslek öğreniyor hem de ürettikleri ürünlerden para kazanıyor.

Yüz ölçümünün yüzde 70’i ormanlarla kaplı olan ve ahşap malzemelerinin yoğun olarak bulunduğu Kastamonu’da cezaevindeki hükümlüler de ahşabı işleyerek iş yurtlarına para kazandırıyor. Kastamonu E Tipi Kapalı Cezaevinde 150 hükümlünün istihdam edildiği atölyeler, hükümlülere meslek edindirerek gelir kazanmalarına ortam hazırlıyor. Açılan kurslar sayesinde hükümlülerin boş zamanlarında kendilerini geliştirmelerine yardımcı olan kurslar, cezaevindeki huzur ortamına da katkı sağlıyor.

“Hükümlülerimizin ürettiği ürünleri, katıldığımız fuarlarda pazarlıyoruz”
Cezaevinde yürütülen çalışmalar hakkında gazetecilere bilgiler veren Kastamonu Cezaevi Müdürü Ahmet Çalışkan, “Cezaevimizde 2005 yılından beri faaliyet gösteren ahşap atölyesinde 45 hükümlümüz istihdam edilmekte. Atölyemizde usta öğreticiler ve personelimizin eşliğinde hükümlülerimize ve tutuklularımıza ahşapla ilgili meslek öğretilmektedir. Öğrendikleri mesleklerden dolayı ceza infaz kurumunda şuanda belirlediğimiz 20 çeşit ahşap ürün üretilmektedir. Daha sonra kişi ve kuruluşlar tarafından belirlenen şahsi talepleri olduğunda talepleri de yerine getirilmektedir. Bunlar da işlenerek ilgililerine teslim edilmektedir. Şu anda İş Yurtları Yüksek Kurulu tarafından ülkemizin değişik illerinde büyük illerinde tertip edilen fuarlara katılmaktayız” dedi.

“Ahşap ürünlerimizde Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motifler kullanıyoruz”
Cezaevi atölyelerinde ürettikleri ahşap ürünlerinden özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motifleri kullandıklarını ifade eden Çalışkan, “Ürettiğimiz ürünlerin içerisinde çeyiz sandığı, küçük sandıklar, değişik ebatlarda saatler, adalet terazisi, saat, duvar panoları ile Selçuklu ve Osmanlı motifleri işlenerek hazırlanmakta ve pazarlanmaktadır. Burada temel gayemiz, hükümlü ve tutuklularımıza bir iş ve meslek öğretmek, tahliye olduktan sonra topluma faydalı bir birey olarak geri döndürmektir. Bu nedenle kendilerine usta öğreticiler vasıtasıyla bu mesleği öğretmekteyiz. Kendileri de zevkle bu işi yapmaktadırlar. Biz de, olumlu katkı sunduklarından dolayı bu işi daha da geliştirme amacındayız. Şu andaki hükümlü sayımız her ne kadar 45 olsa da bu sayıyı ilerideki günlerde daha da arttırmayı düşünmekteyiz. Çünkü Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında yapılacak herhangi bir iş olmadığından dolayı sadece atölye faaliyetlerine hükümlü ve tutuklularımızı çıkarmaktayız. Tabii bunun yanında sosyal ve kültürel faaliyetlerimiz olsa da hükümlüler 8 saatlik bir süre zarfında burada meslek öğrenerek kendilerine bir iş ve meslek edinmektedirler. Hem de bunun karşılığında İş Yurtları Yüksek Kurulu tarafından belirlenen ücret kendilerine ödenmektedir. Hükümlülerimiz burada çalıştığı sürece sigortalı olmaktadırlar. İş ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı durumdadırlar” diye konuştu.


“Gayemiz, cezaevinden çıktıklarında topluma faydalı bireyler olmalarıdır”

Cezaevinden tahliye edilen hükümlülerin topluma faydalı bir birey olmaları için çabaladıklarını söyleyen Çalışkan, “Bizim bu konuda kendilerine iyi bir meslek öğrettiğimizi düşünmekteyiz. Aynı zamanda Kastamonu olarak ağacın başkenti sayılması ve 2018’in Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi nedeniyle reklam noktasında herhangi bir sıkıntı yaşamamaktayız. Ürünlerimiz her gittiğimiz fuarlarda çok rağbet görmekte ve bundan da mutluluk duymaktayız. Bundan da zevk almaktayız. Çünkü hükümlülerimiz de yaptıkları ürünlerin satılmasından ve iş yurtlarının gelir elde etmesinden dolayı mutlu olmaktadırlar. Onlar mutlu olduğu zaman biz de mutlu olmaktayız. Çünkü onların topluma tekrar faydalı bir birey olmaları temel gayemiz olduğundan dolayı onları mutlu etmek adına elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

“Cezaevinde hem meslek öğreniyorlar hem de para kazanıyorlar”
Cezaevine gelen hükümlülerin herhangi bir meslek sahibi olmadığını ve açtıkları kurslarda meslek edindiklerini sözlerine ekleyen Çalışkan, “45 hükümlümüz tabii ki bu mesleği dışarıdan öğrenerek gelmiş değillerdir. Tamamen bizim burada açmış olduğumuz kurslardan öğrenerek usta öğreticilerin öğretmesiyle kazanmışlardır. Biz buradaki ürünlerimizde çoğu zaman Osmanlı ve Selçuklu motiflerini işlemekteyiz. Tabii bu motifleri işlerken kişi ve şahıslar biraz öncede bahsettim kendi özel talepleri olduğu zaman isimlik bazında işte spor kulüplerinin sembollerini işleyerek veyahut herhangi bir kabartma resmine çıkartarak tamamen desinatörlerimiz ve çizicilerimiz tarafından şekiller oluşturulmakta ve işleyici, oymacı arkadaşların da tamamen el emeği göz nuru ile bu işler çıkarılmaktadır ve pazarlanmaktadır. Bundan da iş yurtlarımız gelir elde etmektedir” ifadelerini kullandı.

“Cezaevinde bulunan hükümlülerin yüzde 25’i iş atölyelerinde istihdam ediliyor”
Kastamonu Cezaevinde bulunan hükümlülerin yüzde 25’inin iş atölyelerinde istihdam edildiğine işaret eden Çalışkan, şunları kaydetti:
“Bizim oymacılık iş kolumuz 2005 yılında faaliyetine alınmış. Daha sonraki gelişen süreçlerde gelişerek bugünkü konumuna gelmiş bulunmaktadır. Oymacılık iş kolundaki faaliyetlerin hükümlülerin dediğim gibi iyi bir meslek edinmeleri hem ceza infaz kurumumuzdaki huzur ve barışa katkı sağlamakta hem de hükümlülerin burada günün 8 saatini birlikte geçirdiklerinden bir arkadaş ortamı oluşmakta, idare ile birlikte hareket ettiklerinden her hangi bir sıkıntı, problem yaratmadan tamamen işe odaklı yetişmektedirler. Bu da tabi bizim huzurumuzu sağlamaktadır. İçeride şu anda bizim atölyelerimizde tekstilde, oymada ve fırınımızda olmak üzere 150 hükümlümüz atölyelerimizde istihdam edilmekte. O da bugünkü sayımıza bakarsan yüzde 25’ine tekabül etmektedir. Bu şekilde huzur ortamının sağlandığı ne kadar iyi bir iş yaptığımızın göstergesidir.”

“Bu sanatı sadece hobi olarak değil gelecek planlaması olarak da yapmayı düşünüyoruz”
Kastamonu Cezaevinde bir suçtan dolayı hükümlü bulunan B.S. ise, cezaevinde öğrendiği ahşap oymacılığı sanatını hobi olarak değil gelecek planlaması olarak da yapmayı düşündüğünü ifade ederek, “Ben, bu cezaevine ilk geldiğimde böyle bir atölyenin olduğunu bilmiyordum. Sağ olsun müdürlerimiz, baş memurlarımız, memurlarımız bu konuda yardımcı oldular. Bizim böyle bir faaliyetlerinin olduğunu, işte çalışabileceğimizi bize anlattılar. Bende bunun kendimiz için ve geleceğimiz için buradaki arkadaşlarımız için bir de sanatsal bir yönü olduğundan ben burada çalışmak istedim. Sağ olsunlar kendileri de izin verdiler. Buraya başladığımızda tabi bizde bir şeyler bilmiyorduk. Bu sanatı bize öğrettiler. Biz, bu sanatı sadece burada öğrenip hobi olarak değil gelecek planlaması olarak da yapmayı düşünüyoruz. Geleceğimizi kazanabileceğimiz bir sanat olarak görüyoruz. Ayrıca buradaki ortamda çok güzel bir çalışma ortamı var. Bundan sonraki hayatımızda devletimize faydalı olmak istiyoruz. İstemeyerek buralara gelmiş olsak da tabi pişmanız. Bundan sonraki hayatımızı daha düzenli daha düzgün böyle sanatsal faaliyetlerle geçirmek istiyoruz. Hem psikolojik olarak hem bedensel olarak insanlar burada rahatlıyor. Sanatsal ne biliyim ürünler ya da hediyelik eşyalar ürettiğinde mutlu oluyor. Ben burada çalışmaktan çok memnunum” dedi.

Yorumlar

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

Facebook Yorumları

ÇEVRE

Akeramik Neolitik Döneme ait eserlerin bulunduğu Kahin Tepesine baraj engeli

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdür Yardımcısı Çağatay Ergin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kastamonu Müze Müdürlüğü başkanlığında Araç ilçesinde Kahin Tepesi’nde gerçekleştirilen kazı alanının, Araç Barajından etkileneceğini açıkladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdür Yardımcısı Çağatay Ergin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kastamonu Müze Müdürlüğü başkanlığında Araç ilçesinde Kahin Tepesi’nde gerçekleştirilen kazı alanının, Araç Barajından etkileneceğini açıkladı.

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz başkanlığında İl Genel Meclisi salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdür Yardımcısı Çağatay Ergin, Araç ilçesinde Kahin Tepe’sinde arkeolojik kazıların sürdürüldüğünü hatırlatarak, “Bölgede Araç Barajının yapımı devam ediyor. Söz konusu kazı alanının bulunduğu bölge barajdan etkilenecek. Ancak kazı çalışmasının yapıldığı kesim su yüzeyinde kalacak. Bu arkeolojik alana da ulaşım tekneler aracılığıyla yapılabilecek” dedi.

 

Ergin, söz konusu kazılarında DSİ tarafından yaptırıldığını kaydetti.

İl Koordinasyon Kurulunda konuşan Vali Yaşar Karadeniz ise, “Bu yıl 364 projemizden 70 tanesi tamamladı. 220 projemiz devam ediyor, 4 proje ihalesi yapılan, 20 ihale aşamasında olmak üzere 31 projemiz ihale sürecindedir. Yer tespiti yapılan 2, 41 proje ise başlanamadı. Proje tutarı 13 milyar 413 milyon 888 bin 434 liradır. Ödenek ise 447 milyon 12 bin liradır. Toplam harcamamız ise 2 milyar 422 milyon 801 bin liradır. Projelerin sektörel dağılımı ulaştırma ve haberleşme sektörü 42 proje 10 milyar 280 milyon 281 bin lira, tarım sektörü; 103 proje 1 milyar 745 milyon 892 bin lira, enerji sektörü; 7 proje 415 milyon 842 bin lira, eğitim sektörü; 59 proje 332 milyon 684 bin lira, turizm sektörü; 24 proje 215 milyon 448 bin lira, sağlık sektörü; 20 proje 155 milyon 194 bin lira, madencilik sektörü; 2 proje 32 milyon 352 bin lira, imalat sektörü; 8 proje 5 milyon 267 bin lira, kamu hizmetleri ve sosyal projeler 87 proje, 205 milyon 261 bin lira, diğer kamu hizmetleri iktisadi projeler; 12 proje 27 milyon 661 bin liradır. Projelerin şu an itibariyle nakdi gerçekleşme oranı yüzde 18,6’dır” diye konuştu.

Toplantının akabinde bir önceki koordinasyon kurulunda görüşülen konular ele alındı.

Kahin Tepesinde, Göbeklitepe ile eşdeğer gösterilen Akeramik Neolitik Döneme ait eserler bulunmuştu

Arkeolog Öğretim Üyesi Dr. Nurperi Ayengin başkanlığında Araç ilçesinde Kahin Tepesi’nde süren kazı çalışmalarında Akeramik Neolitik Döneme ait bir taş atölyesi bulunmuştu. Akeramik Neolitik Dönemin en meşhur yerleşim yerinin başında Göbeklitepe gösterilirken, Kahin Tepesi’nin ise aynı dönemde taşların işlendiği bir atölye olduğu tahmin ediliyor. Bununla ilgili kazı çalışmalarında Akeramik Neolitik Döneme ait öğütme taşı, süs eşyası gibi eserler bulunmuştu.

 

Okumaya Devam Edin

EKONOMİ

Kastamonu Belediyesi’nden su ücretlerine yüzde 15 indirim

Kastamonu Belediyesi, Belediye Meclisinde alınan karar doğrultusunda su ücretlerine yüzde 15 indirim yapma kararı aldı. 

Kastamonu / Ekonomi

Kastamonu Belediyesi Mayıs Ayı Belediye Meclis Toplantısı hizmet binasında gerçekleştirildi. Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu başkanlığında yapılan Belediye Meclisi toplantısında 2018 yılı kesin hesap gelir giderleri, imar konuları, su ücretlerinde indirim, Ağlı Belediyesi’ne itfaiye aracı tahsisi ve belediye logosunda değişiklik konuları yer aldı.

Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu tarafından su ücretlerinde indirim yapılması yönündeki teklif Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak, devralınan borcun fazlalığından dolayı su ücretlerine yapılması planlanan yüzde 30 indirimin ilk etap için yüzde 15 olarak uygulanması gerektiğini söyledi. Çolak, Belediyenin geçmiş dönemden kalan borcu azaldığında geri kalan yüzde 15’lik indiriminde ek olarak yapılacağını kaydetti.
Belediye Meclisi, su ücretlerine öngörülen yüzde 15’lik indirimi oy birliğiyle kabul etti. Su ücretlerine yapılan indirim, 1 Haziran 2019 tarihinden geçerli olmak üzere kabul edildi. Ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda Kastamonu Belediyesine bağlı otopark saat ücretinin 2,5 lira olması kabul edildi.

Okumaya Devam Edin

EKONOMİ

Tosya Pirincinin ekimi başladı

Tosya’da en önemli tarım ürünlerinden olan pirincin ekimi başladı. 

Kastamonu / Ekonomi

Dünyaca bilinen ünlü tarım ürünlerinden olan Tosya pirincinin ekimine başlandı. Geçtiğimiz ay pirinç tarlalarına su taşıyan arkların DSİ iş makineleriyle bakım ve onarımının yapılmasının ardından pirinç tarlaları ekime hazırlandı. Aşağı Dikmen Köyü’nde pirinç ekimi yapan Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken, pirinç ekim sezonunun başladığını söyledi. Eken, “ilçemizde bu yıl yaklaşık 8 bin dönüm için pirinç ekim beyannamesi verildi. Sayı artabilir çünkü beyanname verme süresi devam ediyor. Pirinç ekimi için önce tarlaları hazırlıyoruz. Sonra pirinç tohumlarını bir kaç gün suyun içine bırakıyoruz. Tohumlar hem ağırlaşıyor, hem de kök salıyor. Çeltiğin özelliği suyun içine ekiliyor. Kök salan tohumlar suyun içinde atıldığı yere düşerek toprağa tutunuyor. Burada filizlenmeye başlıyor. Çeltik ekimden itibaren 15 Eylül tarihine kadar suyun içinde kalıyor ve tarihte tarlanın suyu kesilerek suyun çekilmesi bekleniyor. Su çekildiğinde de çeltiğin hasadı yapılıyor” dedi.

Pirinç ekiminin hava şartlarına göre ilçenin tamamında 20 Mayıs tarihine kadar sürmesi bekleniyor.

Okumaya Devam Edin

Öne Çıkanlar