Bizi takip edin!

TEKNOLOJİ

Savunma sanayiinde 560 milyon dolarlık çığır açacak buluş; ‘Şeffaf Zırh’

Eti Alüminyum, halihazırda sadece ABD, Çin, Almanya ve Macaristan gibi ülkelerde üretilebilen;`Şeffaf Zırhı` Türkiye’de üretmeye başladı. Türk mühendislerinin imza attığı bu başarı savaş gemileri, uçaklar, zırhlı araçlar ve füzelerde kullanılan ‘özel alümina’ sıkıntısını da giderecek.

24.10.2018 00:28 İHA

Türkiye’yi savunma sanayinde devler ligine sokacak gelişme, Eti Alüminyum’dan geldi. Ekonomi basınının temsilcilerini Seydişehir’de ağırlayan Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, yatırımdan istihdama, Ar-Ge’den savunmaya kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. Eti Alüminyum’un 2005 yılında özelleştirilerek Cengiz Holding bünyesine geçtikten sonra 540 milyon dolar yatırım yaparak bir başarı hikayesi yazdığını anlatan Arkan, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve 560 milyon dolarlık yatırımın kapısını açan kapasite artırımı ve özel alüminyum hidroksit ve alümina adlı ürünün Türk savunma sanayinde devrim niteliğinde olduğunu söyledi.

‘Özel alümina’yı halihazırda sadece ABD, Almanya, Çin ve Rusya’nın üretebildiğini ifade eden Arkan, “Stratejik ürünlerde kimse teknoloji paylaşmıyor. Bu nedenle her ülke kendisi geliştirmek zorunda. ‘Şeffaf Zırh’ın hammaddesi olan özel alümina çok değerli ve temini zor olduğu için paranız olsa da istediğiniz kadar alamıyorsunuz. Bu ürünün geliştirilmesiyle birlikte yerli tank, yerli uçak, yerli otomobil, savaş gemisi, füze gibi çok önemli savunma sanayi araçlarının yapımında gerekli olan bir maddede sıkıntıyı aşmış olduk. Ayrıca Eti Alüminyum yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonucu alevlenme geciktirici (özel ATH) ile kablo kompound ve özel kompozitlerin en önemli girdisini üretmeye başlamasıyla geçen yıl Avrupa bu ürüne zam yapamadı. Bütün dünya Türkiye’nin pazarda ne yapacağını ve fiyatı nerede tutacağını merak ediyor” dedi.

Bin 100 kişiye doğrudan istihdam Eti Alüminyum özelleştirildikten sonra yapılan 540 milyon dolarlık yatırım ve planlanan 560 milyon dolarlık yatırımla toplam yatırım miktarının 1 milyar 100 milyon dolara ulaşacağını söyleyen Mehmet Arkan, “Tesislerde şu anda 2 binin üzerinde çalışanımız var. Yeni yatırım tamamlandığında 1100 kişi daha istihdam ederek 3100 kişiye ulaşacağız. Dolaylı istihdamla birlikte en az 15 bin kişiye iş imkânı sağlayacağız. Eti Alüminyum 250 milyon dolarlık alüminyum ithalatının önüne geçiyor. Demek ki 10 yılda ortalama 2.5 milyar dolar ithalatı önlemişiz. Yeni yatırımla yılda 550 milyon dolarlık ithalatı önleyeceğiz. Türkiye’nin ithalata fren yaptıracak yatırımlar yapması gerekiyor” diye konuştu. “Yangından ölümler azalacak” Eti Alüminyum Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen ve ATH adı verilen yanmayı geciktirici ürün ise hem sanayide hem savunmada taşları yerinden oynatacak. Arkan, “Özellikle 20’nci yüzyılın ikinci yarısında dünya ekonomisine önemli ölçekte pazar payı ile giren polimer ve kompozit ürünler binalarda kullanıldıkça yangınlar da arttı. 1975 yılında 17 dakika olan yangından kaçış süreci günümüzde 3 dakikaya kadar indi. Eti Alüminyum tarafından geliştirilen ATH, elektrik kablo izolasyonunda, mutfak tezgahlarında, banyo malzemelerinde, cephe kaplamada alüminyum kompozit panellerinde, izolasyon malzemesi olarak yanmaz akustik süngerlerde ve doğalgaz borularının izolasyonunda, dekoratif bina iç mimarisinde, çatı kaplama membranlarında, zemin kaplama ve laminantlarda kullanılacak ve alevlenme süresini 3 kat azaltacak. Böylece 3 dakikaya inen yangından kaçış süresi de yaklaşık 3 kata çıkmış olacak” şeklinde konuştu.

Türk askerine yanmayan elbise ATH’nin EtiFine markasıyla otomotiv, uçak ve tren sektöründe iç döşemelerin yanı sıra yanmaz halı üretiminde de kullanılacağını ifade eden Arkan, “ATH yanmaz askeri elbise üretiminde de kullanılabilecek. Olayı kaynağında çözmek için binalarda kullanılan malzemelerin yanmaz olması ya da bileşiminde yanmayı geciktirici sistemlerin kullanılması gerekmektedir. Alev geciktirici ATH kullanılması yangın sırasında çıkan ısının emilmesini sağlayarak yangından kaçış süresini uzatmakta, aynı zamanda açığa çıkardığı su buharı ile yangın sırasında açığa çıkan zehirli ve boğucu gazların bastırılmasını sağlamaktadır. İnsan sağlığı ve çevreye duyarlı ATH, herhangi bir toksik ve zararlı madde içermemektedir. Bu kapsamda çıkarılacak yönetmelik ve mevzuatlarla gerek halkın, gerekse de özellikle inşaat sektörüne malzeme sağlayan sektörlerin bilinçlendirilmesi gerekmektedir” açıklamasını yaptı. EtiAlu markalı ürünlerin ise sıcaklığa ve aşınmaya dayanıklı çimento üretiminde, mutfak ve yemek takımlarında, zırhlı askeri araçlarda, kurşun geçirmez camlar gibi sanayinin değişik alanlarında kullanılacağını sözlerine ekleyen Arkan, “Televizyon ve telefon ekranlarında, ampullerde, fren balatalarında ve güneş enerjisi panellerinde de bu ürün kullanılacak. Ampuller daha dayanıklı olacak, televizyon ekranı yüksek ısıdan zarar görmeyecek” dedi.

İhtiyacın iki katı üretim yapılacak Türk mühendisleri tarafından geliştirilen iki stratejik ürünün Türkiye’nin ihtiyacından iki kat fazla üretileceğini de anlatan Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, üretimin geri kalanının ise ihraç edileceğini söyledi. Eti Alüminyum’da neler yapıldı? Atık gazda AB’ye fark attı Seydişehir Entegre Tesisleri’nin gaz salınımı için özelleştirme sonrasında 15 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bu yatırım sonrasında AB normları gaz salınım değerlerinin altında bir seviyeye ulaşıldı. 140 bin ağaç dikildi Özelleştikten sonra neredeyse baştan yapılan Eti Alüminyum Seydişehir Tesisleri, sadece teknik olarak değil, çevresel olarak da yenilendi. Tesisin 2.5 milyon metrekarelik alanına bu zamana kadar özellikle sera gazlarını azaltıcı ceviz ağacı, kavak ağacı, karaçam ve akasya olmak üzere toplam 140 bin adetten fazla ağaç dikildi ve 400 bin adet daha ağaçlandırma çalışmaları devam etmekte.

İki saatlik korkuya 221 milyon dolar Tesisin özelleştirildiği 2005 yılında acil yapılması gerekenler gözden geçirildiğinde, tesislere yenileme yatırımı yapılmaması nedeniyle tesisin her an durabileceği tespit edildi. Özellikle elektrolizhanelerdeki hücrelerin 2 saatlik durmasıyla elektroliz hücreleri donacağı için sistem 4 yıllık kapanma süreciyle karşı karşıya kalacaktı. Bu nedenle sadece elektrolizhane için 221 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Metal kalitesinde minimum yüzde 99.8 saflıkta alüminyum üretme becerisine sahip, SAMİ teknolojisi ile projelendirilip montajı tamamlanan Avrupa’nın en yeni alüminyum elektrolizhanesi ise, çevre emisyonları açısından da Avrupa Birliği standartlarında. Fuel Oil’e 70 milyon dolar gitmeyecek Tesislerde kullanılan kükürt ve SO2 oranı yüksek 6 nolu Fuel-Oil’in çevreye daha fazla zarar vermemesi için 5 milyon dolar yatırımla doğalgaz dönüşümü gerçekleştirildi. 2008 yılından sonra tesislerde doğalgaz kullanılmaya başlandı. Yerli kömürün de devreye girmesiyle birlikte yılda 70 milyon dolarlık yakıt tutarının Türkiye’de kalması sağlandı.

Yorumlar

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

Facebook Yorumları

EĞİTİM

Öğretmenler bir araya geldi, 30 bin TL’lik kum havuzunu 950 liraya kendileri yaptı

Kastamonu Bilim, Sanat Merkezinde görev yapan 2 öğretmen, piyasa değeri 25-30 bin lira olan arttırılmış gerçeklik kum havuzunu 950 liraya tasarladılar. Okullarda anlatılan coğrafya derslerindeki konuların daha kalıcı hale getirmek için tasarlanan kum havuzu ile öğrenciler yer şekillerini öğrenecek.

Kastamonu / Bilim Ve Teknoloji

Kastamonu’da hizmet veren Bilim, Sanat Merkezinde görev yapan Sosyal Bilgiler ve Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri maliyeti düşük olan bir tane artırılmış gerçeklik kum havuzu tasarladılar. Tasarlama fikirleri kendilerinden çıkan öğretmenler, öğrencilere coğrafi şekillerin anlatılması konusunda kolaylık sağlıyor. Bilim merkezinde daha önceden bulunan projeksiyon ve bilgisayara 3 boyutlu derinlik ölçer kameranın monte edilmesi hazırlanan kum havuzunda öğrenciler keyifli dakikalar geçiriyor. Bilgisayar yazılımına bağlı olarak çalışan havuzdaki kumu görüntüleyen derinlik ölçer kamera, öğrencilerin kuma verdikleri şekle göre yükseltileri farklı renklerde gösteriyor.

“Coğrafya derslerinde yeryüzü şekilleri plato, ova, dağdır bunları öğretmek gerçekten çok zor oluyor” 

Coğrafya Öğretmeni Kamil Özdemir, öğrencilere coğrafi şekiller hakkında daha iyi bilgi vermek amacıyla tasarladıklarını belirtti. Öğretmen Kamil Özdemir, “Biz bu projeye başlamadan önce araştırmalarımızı yaptık. Literatürde artırılmış gerçeklik, izohips haritası ve kum havuzu olarak geçen bu proje en kısa sürede ve en an az maliyetle nasıl yapılabilir diye bilgisayar öğretmenimiz Burhan Bey ile birlikte detaylarına kadar konuştuk, kararlaştırdık. Yüksek bir maliyet 30 bin lira civarında bir maliyet çıktı. Ama biz bunu en aza ne kadar indirebiliriz diye hesaplarımızı yaptık ve bin lira civarında bunun maliyetini düşürdük. Amacımız neydi: amacımız ilkokulda hayat bilgisi ve sosyal bilgiler dersinden ortaokulda sosyal bilgiler derslerinde yine lise, coğrafya derslerinde yeryüzü şekilleri plato, ova, dağdır bunları öğretmek gerçekten çok zor oluyor. Bunu daha kalıcı nasıl öğretiriz diye düşündük. Tasarladığımız bu materyal sayesinde daha kısa sürede daha kalıcı öğretmeyi amaçladık ve yaptığımız uygulamalar sonucunda da bunu bizzat gördük” dedi” dedi.

“Sosyal Bilgiler Öğretmenimiz böyle bir proje ile geldiğinde önce nasıl yapabiliriz diye düşündük” 

Arttırılmış gerçeklik kum havuzunu Sosyal Bilgiler Öğretmeni ile nasıl yapabiliriz diye düşündüklerini söyleyen Bilim, Sanat Merkezi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Burhan Turgut, “Sosyal bilgiler öğretmenimiz böyle bir proje ile geldiğinde önce nasıl yapabiliriz diye düşündük. Sonra kısa bir araştırmadan sonra kendisine böyle bir aletin olabileceğini nasıl, ne şekilde yapılabileceğini tartıştık daha sonra bilgisayar yazılımları sayesinde Türkiye’nin bir kaç ilinde yapıldığını gördük. Kastamonu’da da niye yapmadık diye düşündük. Ve araştırmamızı derinleştirdiğimizde bu işin bizim çeşitli ilişkilerimizi kullanarak yapabileceğimizi gördük. İşte velilerimiz sayesinde denizden kumumuzu getirttik. Kurumda atıl olarak bulunan projeksiyon cihazımızı kullandık. Müdürümüzün desteğiyle gerekli olan 3D derinlik ölçebilen kameramızı ayarladık. Kullandığımız yazılım sayesinde bu projeyi hayata geçirebildik. Kastamonu’da ilk diye biliyorum ben onun için şu ana kadar duyduğum ya da gördüğüm bir kum havuzu yoktu” şeklinde konuştu.

“900 – 950 liralık mal edebildik kum havuzumuzu” 

Kum havuzunu 900-950 liraya mal edebildiklerini söyleyen Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Burhan Turgut, “Araştırmalarımız sonucunda bunun piyasa da böyle 20 bin, 30 bin liraya satıldığını gördüm. Daha uygun bir fiyata nasıl yapabiliriz dediğimde yaklaşık olarak 900 – 950 TL’ye mal edebildik kum havuzumuzu. Hepside aşağı yukarı velilerimizin ya da kendi kişisel onun dışında projeksiyon ile 3D derinlik gören kameramızı belli ölçülerde kestirdiğimiz havuzumuza belli mesafelerde belli yükseklerde taktığımızda bu görüntüyü gördüğünüz görüntüyü elde edebiliyoruz. Sistem derinlik ölçen cihazımız bilgisayara görüntü veriyor kullanmış olduğu yazılım farklı bir işletim sistemi üzerinde bir yazılım kullanıyor. Bu yazılıma derinliği gönderiyor projeksiyon cihazımızda sadece görüntü vermekte yetiyor. Bilgisayarda da gördüğünüz görüntüyü aslında bilgisayarda. Projeksiyon burada aslında kumun üzerinden deseni veya rengi çıkarıyor. Derinliği ve yüksekliği gören kameramız projeksiyon cihazımız sayesinde kumumuzun üzerinde direkt yansıtabiliyor. Buda coğrafyadaki topoğratif haritalardaki yükseltileri ya da renklere karşılık geliyor” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilerimizin buraya getiriyoruz çoğunlukla” 

Arttırılmış gerçeklik havuzuna öğrencilerin getirildiğini belirten Bilim, Sanat Merkezi Müdürü Atasever Yiğit, “Öğretmen arkadaşlarım bu kum havuzu ile ilgili görsellerle bana geldiklerinde bunu yapalım Müdür Bey nasıl yapalım dediklerinde ben önce bunun maliyetini sordum ne kadara mal edebiliriz diye? Bana piyasadaki maliyetinin 20 bin ile 30 bin lira arasında olduğunu söylediler. Bende dedim bunu nasıl karşılayabiliriz? Bu kadar ihtiyacımız varken bu şeyi. Dediler ki Müdür Bey bize siz yardımcı olduğunuz takdirde bazı konularda ekonomik olarak ufak tefek yardımlar yaptığınız takdirde biz bunu zaten kendi yerel imkanlarımızla yapacağız. Nasıl yapacağız dediler? Süreci anlattıktan sonra baktım bizim elimizde de bir takım atıl malzemeler var, bilgisayarımız da var. Benden tek istedikleri kamera. Fiyatını sordum? Bu kadar dediler bende alırız dedim. Siparişini verdik hatta internet üzerinden verdik siparişini. Kameramız geldi. 950-1000 liraya mal ettik biz çok güzel oldu” dedi.

Öğrencilerden Vildan Yağlıoğlu ve Ecenaz Madenoğlu ise, “Burada biz BİLSEM’de güzel projelere imza atıyoruz. Normal okullarda oyun hamuru ile dağ, tepe yapıyoruz. Ama burada gerçeğine yakın olanı var daha güzel oluyor. Burada bir saatte daha kolay öğreniyoruz. Kumla oynarken daha akılda kalıcı oluyor. Normal okullarda mesela daha zor oluyor” diye konuştu.

Okumaya Devam Edin

EĞİTİM

TEKNOKENT binasının ihalesi 27 Şubat’ta yapılacak

Kastamonu / Kültür Sanat

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Başkan Babaş, TEKNOKENT’in Kastamonu için büyük öneme sahip olduğunu ve 27 Şubat’ta bina ihalesinin yapılacağını kaydetti.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’ı ziyaret ederken, ayrıca akademisyenlerle de bir araya geldi. Başkan Babaş, Kastamonu Üniversitesi, KATSO, Ticaret Borsası, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’yle birlikte kuruluşunu başlattıkları TEKNOKENT projesinin bina yapım ihalesinin 27 Şubat’ta gerçekleştirileceğini belirterek, buradaki iş birliğinden her projede olduğu gibi yine Kastamonu’nun kazanacağını vurguladı.

Kastamonu Üniversitesi’nin “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamında ülkemizde ihtisaslaşacak beş üniversiteden biri olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Babaş; “Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat turizmi sahasında ihtisaslaşacak. Bizim için, şehrimiz için önemli bir durum. Kastamonu’muza hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

“Bilim ve Teknolojide daha ileriye gideceğiz”
Göreve geldiği ilk gün itibariyle Kastamonu Üniversitesiyle uyum içerisinde çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Tahsin Babaş; “Gerek üniversitemizin yönetim kadrosunun gerekse öğrencilerimizin isteklerini hızla yerine getirdik. TEKNOKENT projesi başta olmak üzere ortak birçok çalışmaya, yatırıma ve sempozyuma imza attık. Önümüzdeki süreçte bilimsel çalışmalar ışığında hazırladığımız teknoloji projelerimizle daha ileriye gideceğiz” dedi.

Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Üniversitesi, KATSO ve Ticaret Borsası işbirliğiyle kurulan TEKNOKENT çalışmalarının hızla başlayacağını vurgulayan Başkan Babaş, “Üniversite ve iş adamları işbirliğinden Kastamonu’muz ve ülkemiz kazanacaktır. Teknoloji’nin asla gerisinde kalamayız, kalmamalıyız. Bu doğrultuda bilimsel çalışmalar ışığında hareket etmemiz gerekmektedir. Çok doğru bir projeyi başlattık ve 27 Şubat’ta TEKNOKENT bina yapım ihalesi gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu.

“Geleceğe dönük birçok projeyi başlattık”
Kastamonu Üniversitesi’yle Robotik Kodlama ve E-Kastamonu Ticaret Portalı projeleriyle ilgili de çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başkan Babaş; “Biz geleceğe dönük birçok projeyi başlattık ve başlatmaya devam ediyoruz. Ev hanımlarına mikro kredi desteği sağlıyoruz. Hem üretimi hem de ekonomiyi destekliyoruz. Kurduğumuz Kadın Kooperatifi’yle ise yeni pazarlar oluşturacağız. Hem esnaflarımız için hem de ev hanımları için önemli bir Pazar sahası açacağız. Ticaret portallarımız ve projelerimizle üretimi desteklemeye devam edeceğiz. Bunları nasıl yapıyoruz tabi ki bilimsel çalışmalar ışığında projelendirerek yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Üzerinde çalıştıkları ‘Esnaf İnovasyon Merkezi’ hakkında da bilgi veren Başkan Babaş, bu projenin de yine ortak çalışma ile hayata geçirilebilecek bir proje olduğuna dikkat çekti.

Başkan Babaş şöyle konuştu: “Ürünlerimizin değerini arttırmak adına üniversitemizle, ziraat odalarımızla, ülkemizdeki teknoparklarla yapacağımız çalışma doğrultusunda yöresel ürünlerimize ne gibi bir yenilik yaparak daha kıymetli hale dönüştürebileceğimizi araştıracak ve bulacağız. Burada esnaflarımıza inovasyonla ilgili ciddi çalışmalar ve eğitimler vereceğiz. Danışmanlık işlerini verecek uzmanlar ile üreticilerimizi bir araya getireceğiz.”

Okumaya Devam Edin

TEKNOLOJİ

Başkan Babaş’tan, robotik kodlamaya tam destek

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Atabey Konağını ziyaret ederek Robotik Kodlama Atölyesinde çocuklarlarla bir araya geldi.

16.12.2018 16:44:09 Kastamonu / Bilim Ve Teknoloji

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, AK Parti Kastamonu İl Başkanı Doğan Ünlü, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Faruk Özdemir ve Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Kastamonu Şube Başkanı Berat Satıoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından açılışı gerçekleştirilen ve içerisinde Robotik Kodlama Atölyesi, Muhtarlar Müzesi ve Millet Kıraathanesi bulunan Atabey Konağı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Çocukların akıllı cihazlar ve bilgisayarlarla geçirdikleri sürelerde bu cihazların olumsuz etkileri ortadan kaldırılarak gelişimlerinde rol oynayacak şekilde kullanabilmeleri açısından hayati öneme sahip olan Robotik Kodlama’nın önemine değinen Başkan Babaş, Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı’nda daha büyük ikinci bir Robotik Kodlama atölyesini oluşturmak adına çalışmalara başladıklarını söyledi. Erken yaşlarda verilen eğitim ile birlikte çocukların teknolojik cihazları verimli bir şekilde kullandıklarını belirten Tahsin Babaş, “Robotik Kodlama ve yazılım alanında Halk Eğitim Merkezimiz ve Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz ile bir kıvılcım oluşturduk. İnşallah önümüzdeki süreçte bu kıvılcım büyük bir aleve dönüşecek. Burada şuanda 9 yaş üzeri 64 öğrencimiz Robotik Kodlamayla ilgili ders görmektedir” dedi.

Yazılım ve kodlamanın Türkiye için büyük önem arz ettiğinin altını çizen Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Yazılım ve Kodlama bizler ve ülkemizin için çok önemli. Daha büyük adımlar atmaya söz verdik. Bu sözümüzü de yerine getirmek adına çalışmalarımızı hızlandırdık. Turhan Topçuoğlu Şehir Parkımızda daha büyük ikinci bir Robotik Kodlama atölyesini oluşturmak adına çalışmalara başladık. En kısa sürede burayı tamamlayıp yine gençlerimizin hizmetine sunacağız. Bizler gençlerimize güveniyoruz ve inanıyoruz” diye konuştu.

Geleceğin dili olarak kabul edilen kodlamanın, öğrencilere erken yaşta öğretilmesi amacıyla böyle bir eğitim başlattıklarını ifade eden Başkan Tahsin Babaş, “Bilim ve sanayide ileri bir toplum olunabilmesi için 21’inci yüzyıl becerilerine sahip bireyler yetiştirilmesi gerekir. Burada verdiğimiz eğitimler çocukların motor kabiliyetlerinin gelişmesine ve mekanik düzeneklerin çalışma prensiplerini öğrenmelerine yardımcı olmaktadır. Ayrıca burada verilen eğitimler çocukların sadece motor becerilerini ve mekanik yeteneklerini geliştirmekle kalmamaktadır. Çocuklara burada verdiğimiz setler programlanabilir olmaları sebebiyle çocukların algoritma mantığını da kavramalarını sağlamaktadır. Bunları öğrenen ve geliştiren çocuklarsa, hayatlarında karşılaştıkları her sorun için çözüm üretebilme becerisini elde etmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

Okumaya Devam Edin

Öne Çıkanlar